För  bilder, följ länken till min Instagram 

Nya skor

2012-07-26

Jag kunde inte låta bli idag att köpa dessa underbara skor!!! Jag har glimtat på dom tidigare och idag slog jag till... Kanske går att fodra med iallafall..

 

Igår tog jag och Angelica en tur till upplandsväsby och plöjde igenom de tre hästbutikerna som ligger där.. Jag höll i plånboken lite, men kom hem med detta roliga schabrak till Robban!! Det står ,,Punk Pony`` på haha! Pelle tror inte Robban tycker det är lika kul som jag med ett rosa schabrak med hjärta..

 

 

Jag fick en liten förfrågan om jag kunde skriva lite om hur jag sätter igång hästarna efter en vila.  Så här kommer lite..

Jag  lägger upp det helt och hållet efter vilken häst det är, samt vilka förutsättningar den har. Har hästen varit skadad, är den ung, medlålders eller gammal. Alla aspekter påverkar, hur länge har hästen vilat.

Se Colle, sen i mars har jag ridit honom. Vi började med två veckor skritt ca 10 min om dagen, efter två veckor skrittade jag i 4 veckor ca 20 min om dagen. Efter 4 veckor fick jag galoppera, rakt fram ca 50 meter. De höll jag på med i 4 veckor. Sen började vi trava några meter i taget, sen nån minut. Sen har vi sakta sakta byggt på. Vi tar det väldigt lugnt, han är dessutom 10 år. Honom rider jag på banan ca 4 dagar i veckan, 30-40 min som längst. Många skritt pauser inlagda för att jag inte vill att han ska få mjölksyra, samtidigt som jag måste pressa lite för att kunna bygga muskler så han blir stark. Jag tränar mycket teknik med honom, såsom byten, lite piaff, passage. Det blir en balansgång hela tiden. Vi rider ut ca två dagar i veckan med skritt, trav och galopp. I skogen kan jag ibland rida lite längre men då blir det mycket skritt. Ungefär så här kommer han nog att får jobba fram till oktober, fast jag lägger på lite lite hela tiden.  Håller han borde han kunna vara tillbaka i mars nästa år för att kunna tränas och tävlas fullt ut. Vilket är lite planen.. =)

 

Med tanke på att jag har förskola ute i stallet med ett gäng pigga unghästar, så brukar jag inte ta någon större tid att "sätta igång" dom efter två veckors vila. Det är inget som påverkar dom annat än positivt, de kan nog därimot känna sig lite lätt uppsvälda efter en tids vila på bete.  Precis som man själv kan känna efter en semester! =) 

Så jag börjar alltid longera dom nån dag, dels för att jag vill se hur mycket de tänkt busa och dels för att ta en lite lugn start samt se satt de är helt frächa. Dag två longerar jag först innan jag sitter upp för att stämma av, ibland kan dom ha lite sadeltvång, ibland väldigt glada bara. Dag två till fyra rider jag oftast bara jogg eller ut i skogen, sen bör dom kunna gå precis som innan. Har men en äldre häst som ska igång kanske den är tillbaka där den var innan betet efter två veckor, lika lång igångsättning som vilan var brukar vara bra att tänka. Rida med förnuft och känsla!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)