För  bilder, följ länken till min Instagram 

hästpsykologi

2016-07-06

En vän till mig har haft lite problem att lasta sin 3-åring, hästen kan man minst säga vägrat gå in el stå kvar i trailern. 

Efter ex antal försök att lasta hästen utan något vidare resultat och att hästen mest protesterat med att stå på bakbenen och hästen har även slagit runt, beslutades att kontakta John Ricketts. Så igår satt jag och tittade när han jobbade med den lugnt och metodiskt för att få unghästen att lyssna. 
 
De är väldigt mycket som dressyr fast från marken, hästen ska lyssna kvickt fram och tillbaka, från sida till sida, öronen ska vara åt sidan inte framåt. Allt ska vara jobbigare än att inte lyssna. Precis som när du kommer med skänkeln på hästen ska den gå fram första gången. Även hur hästen reagerar på att du går på den både när du sitter på och jobbar från marken. Denna häst har ju försvarat sig genom att resa sig, han kunde inte nog poängtera hur farligt de är med hästar som reser sig när de försvarar sig och hur man måste jobba med problemet. Den får inte resa sig för att försöka komma undan, han blev så tuff på den då. Den ska bara fram fram fram sa han, fram för skänkeln eller fram på marken så den slutar tänka uppåt och istället tänker fram när han går på den. ( även när han går på den blir hästen aldrig stressad eller upprörd den vill göra rätt). Men när han jobbat hästen någon timme finns inga tendenser kvar att resa sig längre, den tänker bara fram och tillbaka eller åt sidan. 
När han går runt längs med spåret med hästen ser den ut som någon som ska lära sig piaffa, den är så på och lyssnar hela tiden bakbenen är kvicka på minsta lilla han ber om. Otroligt häftigt, samtidigt som den är så otroligt lugnt. 
 
Han får ju utan problem in den i trailern och han säger också (vilket vi nog redan visste) att problemet inte är transporten utan att hästen måste lära sig lyssna redan innan. 
 
Jag tycker sån här hästpsykologi är väldigt intressant och jag ska träna mig på att bli ännu bättre att läsa hästar från marken, för att slippa vara med om de som hände mig. 
Hästar ljuger inte, de går att lära sig läsa dom redan från marken för att veta vad man har att göra med när man sitter upp och veta hur dom reagerar på press. Och detta har jag tänkt lära mig, man kan aldrig lita på människor men hästar kan man de med, dom kan inte ljuga. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)