För  bilder, följ länken till min Instagram 

Unghästar mot inridning

2013-01-17

Fick en frågan om hantering av unghästar mot inridning.

Säkert lika många svar  som det finns folk som hanterar hästar. Man kan skriva en hel bok... Alla hästar är ju olika alla människor är olika.

För att ge ett generellt svar i korthet.

Träningen på marken börjas förhoppningsvis redan när den går vid sin mamma, hantering med grimma, borstning, lyfta ben. Har man hanterat dom sen födsel brukar allt gå väldigt lätt. Våren och hösten som 1- 1 1/2 åringar brukar jag löshoppa några gånger, lära dom gå runt i lina med grimma, för att sedan ha träns och kanske tömköra. Våren som 2- åringar kan man lära dom svänga ordentligt när man tömkör, arbeta i mer rätt form. Är d fina och bra i tillväxt kan man hänga lite på dom i stallet för att vänja dom alt ha en docka på. Under hösten som 2 1/2 åringar sitter man in dom och mitt mål brukar vara att man ska kunna rida dom i trav, skritt och galopp innan vintern, sen vinter vila till februari, för att sedan ridas mot 3-års test. 

 

Jag är också väldigt intesserad av horsemanship och att arbeta hästarna från marken, dom ska känna ett lugn när man hanterar dom och ha ett förtroende. Hästar som kommer hit på inridning börjar jag alltid från marken, få ett förtroende och känna att dom inte blir rädda. Man måste kunna göra konstiga saker runt om dom utan att de hetsar upp sig och blir skrämda. När Colle var liten brukade jag släppa honom på ridbanan och lära komma när jag visslade samt att följa mig när jag gick runt, backa, sänka huvudet och lite lättare roliga saker. Det är jätte roligt! Ute i hagen om man visslar på honom så kommer han fortfarande, gärna i galopp så man måste våga stå kvar. Han stannar alltid brevid en, men han är stor!

Varje sommar mellan 1-4 brukar mina få gå på bete.  Längre tid mellan 1-3 och som 4- åringar minst 4-veckor på sommaren tidigt innan kvalen börjar till championaten. När hästarna väl är inridna brukar jag hålla mig till utbildningsskalan för att fortsätta utbildningen.

Takt

Lösgjordhet

Stöd (kontakt)

Schvung

Rakriktning

Samling 

Man kan gå in djupare i alla delar på denna skala också...

Jag jobbar alla hela tiden med arbetet från marken, såsom backa, gå fram, åt sidan och följa när man leder hästen. Det ska alltid vara lättast för hästen att göra rätt, de ska vara bekvämt och lugnt.

Här är en länk på en film med Buch Brannaman, om en  häst som är "föräldrarlös". Jag har inte sett hela filmen, men detta klipp visar hur farliga dom kan bli med fel hantering ( vilket dom försöker rätta till nu). De är Buchs medhjälpare som blir biten. Filmen gick på Svt, den heter Buch 2011. Det finns flera filmer med honom om hans fantastiska arbete med hästar..  

 

 

Antal kommentarer: 3

2013-01-17 11:38:09

Bra skrivet Sara :)

2013-01-17 11:41:14

Tack! (flower)

2013-01-17 12:34:22 - Åsa

Halloj!
Den filmen är riktigt bra!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)